Lipótváros fogászat fogszabályozás

Szájhigiénia- fogkőeltávolítás

A fogkőeltávolítás az egyik legfontosabb fogászati beavatkozás, mely elősegíti a megfelelő szájhigiénia fenntartását, és megelőzi a különböző fogászati problémák kialakulását.

A fogkő a fogainkra rakódott lepedékből alakul ki elsősorban olyan helyeken, ahol a tisztítás nehézkes vagy akadályozott, illetve ahol a szájüreg természetes tisztító mechanizmusai, mint a nyelv és az arc mozgása nem érvényesülnek.

A fogkő a lepedék olyan “kristályosodott” változata, mely fogkefével, illetve az otthoni szájhigiéniás eszközökkel már nem eltávolítható. A fogkő egyenetlen felszíne további lepedék rárakódását segíti elő, és a tisztítást egyre jobban akadályozza. A fogkő a rajta levő lepedékkel együtt egy egyre növekvő baktériumtelep, mely folyamatos gyulladást tart fenn a fogíny, illetve a fogágy mentén.

A folyamat az első stádiumban fogkőeltávolítás elvégzésével még könnyen visszafordítható, amennyiben azonban már a csontot is károsítja a gyulladás, teljes gyógyulás nem jön létre. A csontvesztés a továbbiakban a környező fogak megmozdulását, majd elvesztését vonhatja maga után.

A fogkőeltávolítást ultrahangos eszközökkel végezzük, melyek jó hatásfokkal képesek a fogkő nagy részét lepattogtatni a fogak felszínéről. Jól felszerelt rendelőnkben lehetőség van magas nyomású polírozó berendezések alkalmazására is. Ezek kiegészítik az ultrahangos készülék által végzett tisztítást; a fogfelszínt teljesen simává teszik, hogy az könnyen tisztítható legyen.

Rendelőnkben a magasnyomású polírozás után további kefés és gumiharangos polírozással érjük el a végső csillogó eredményt.

Fontos, hogy a fogkőeltávolítás rendszeresen, legalább évente történjen. A fogorvos egyes esetekben ennél gyakoribb intervallumot is javasolhat, az egyén sajátosságainak, illetve a fogak, az íny és a csont aktuális állapotának megfelelően. Kérjük, hogy a fogainak egészsége érdekében fogadja el orvosa ajánlását, és keressen fel bennünket a kezelésre.

Konzerváló fogászati beavatkozás- fogtömés

A modern fogászatban használt fogtömő-anyagok műgyanta bázisú, úgynevezett kompozíciós tömőanyagok, melyeket kerámia szemcsékkel erősítenek meg. Ezek a korszerű, különböző árnyalatokban kapható anyagok szinte teljesen kiszorították a korábban használatos ezüst színű amalgám- töméseket.

Az esztétikus tömőanyagok nagy előnye, hogy a fogban kialakított üregbe helyezve hosszú időn keresztül alakíthatóak, majd egy speciális hullámhosszúságú fényt kibocsátó lámpa hatására másodpercek alatt megkeményednek. Mivel csak a fény hatására kötnek meg, elegendő idő áll a fogorvos rendelkezésére, hogy valóban az eredeti foghoz hasonló formát alakítson ki. Fogaink különböző színűek és fényáteresztő képességűek, ennek megfelelően az adott fognak megfelelő rétegezést, színt alkalmazzuk a tökéletes eredmény elérése érdekében.

Az amalgám tömések nem csupán esztétikai jellegű problémát okozhatnak, hanem hosszú távon van még egy kedvezőtlen hatásuk: mivel a tömés nagyon kis mértékben, de folyamatosan zsugorodik, rés alakulhat ki a tömés és a fogfelszín között, ahol a baktériumok bejuthatnak a tömés alá, és további szuvasodást okozhatnak. Ez rendszerint túl későn derül ki; fájdalmat csupán akkor érzünk, amikor a szuvasodás elérte a gyökércsatornát, ekkor viszont már gyökérkezelésre is szükség van. Elsősorban emiatt javasoljuk pácienseink számára a régi amalgámtömések kicserélését korszerű, esztétikus kompozit tömésekkel.

Esztétikai pótlások- porcelán héjak,fogfehérítés
Fogpótlások-porcelán koronák,hidak

A koronák, hidak előkészítése során a fogorvos lecsiszolja az érintett fogakat, majd lenyomatot vesz a technikus számára.

A korona/híd elkészítése a fogtechnikai laboratóriumban történik 4-5 munkanap alatt. Erre az időszakra műanyag ideiglenes pótlást készítünk Önnek. Az elkészült hidat/koronát a fogorvos ideiglenes vagy végleges ragasztóval rögzítheti. Amennyiben foghúzás előzi meg a fogpótlások elkészültét, minden esetben ideiglenes ragasztóval rakjuk a hidat a helyére, mivel a foghúzás után a csont a híd alatt gyógyul és csak 3-4 hónap elteltével éri el a végleges szintet.

Az ideiglenes ragasztás másik előnye az, hogy bármilyen utólag felmerülő, akár esztétikai akár funkcionális probléma ebben az esetben még korrigálható. Az ideiglenes ragasztás hidak esetében átlagosan 3 hónapig, koronák esetében 1-1.5 hónapig tart, ez alatt lehetősége van eldönteni, hogy a pótlás tökéletesen megfelel-e elvárásainak. Amennyiben bármilyen javítást szeretne, a fogorvos eltávolítja a koronát/hidat és a laboratóriumban lehetőség van a korrekció elvégzésére.

Perfect Smile – hidak

Amennyiben a hidat/koronát a fogorvos végleges ragasztóval rögzíti, azt csak orvosi műszerek segítségével és levágással lehet eltávolítani, ha bármilyen probléma merülne fel. (Legtöbb estében erre csak 10-20 év elteltével kerül sor, amikor csere szükséges.)

A fogakra, foggyökérre épített koronák ugyanúgy tisztítandóak, mint az egészséges fogaink, a hidak viszont külön gondoskodást igényelnek. A szájba beragasztott hidakat alaposan meg kell mosni, valamint antibakteriális szájöblítő használatát is javasoljuk. Lehet kapni a híd alatti rés tisztítására alkalmas speciális “híd alatti fogkefét”, mellyel azok a területek is tisztán tarthatók, ahol a híd alatt nincs fog. Ennek hiányában gyulladás léphet fel ezeken a területeken, mely kellemetlen szájszagot is okozhat. Jó szolgálatot tehet a szájzuhany vízsugara a híd alatti rés tisztításában.

A rendelőnkben készült pótlásokra 2 év garanciát vállalunk, és javasoljuk, hogy azokat évente ellenőriztesse fogorvosával.

Cirkon koronák, hidak

A cirkónium-oxidot az orvostudomány más területein már régebb óta sikerrel alkalmazzák, és mára – igen kedvező adottságainak köszönhetően – a fogászat területén is teret nyert: alkalmazásával rendkívül élethű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek.

A cirkónium koronákat és hidakat elsősorban a front fogak esetében ajánljuk; mivel az anyag nem tartalmaz egyéb fémet, a természetes fogakkal megegyező transzparenciájú pótlást tudunk készíteni. Tökéletesen fedi a gyökérkezelt, elszíneződött fogakat, és bármilyen fémallergia esetén biztonságosan alkalmazható.

Természetesen a cirkónium pótlások esetében is rendelkezésünkre áll a teljes fogszín-skála; az alapján a fogorvos és/vagy a fogtechnikus a többi fog színével megegyező árnyalatban készíti el a hidat vagy a koronát. Lehetősége van a cirkónium pótlás választására a régi fémkerámia korona vagy híd cseréje esetén, illetve implantációs fogpótlásoknál is.

A cirkónium oxid korona előnyei:

 • esztétikus és ultrapontos, mivel a cirkónium pótlások számítógépes eljárással készülnek;
 • élethű: egy cirkon pótlást gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni a természetes fogaktól;
 • megbízható, hosszú élettartamú: az elmúlt 10 évben több millió cirkon korona és híd készült világszerte, a páciensek legnagyobb megelégedettségére. Klinikai vizsgálatok sora kimutatta, hogy a cirkónium pótlások rendkívül megbízhatóak, hosszú évekig, évtizedekig szolgálnak.
 • 100%-ban biokompatibilis: a cirkónium-oxid nem tartalmaz semmilyen fémet, így az allergia kockázata gyakorlatilag kizárt. Megfelel az implantológiával kapcsolatos legszigorúbb követelményeknek is, így az íny tökéletesen egészséges a koronák, ill. a hidak körül.
 • a vállas preparálás miatt az íny egészséges rózsaszínű marad, nem lesz gyulladt, nem kékül el;
 • a cirkon váz már olyan színből készül, mint amilyen a porcelán leplezés lesz rajta. Így nem csak a felső réteg, hanem a cirkon váz is teljesen individuális, egyénre szabott színű.

A rendelőnkben készült pótlásokra 2 év garanciát vállalunk, és javasoljuk, hogy azokat évente ellenőriztesse fogorvosával.

Inlay, onlay

Az olyan nagyméretű szuvasodások esetében, vagy régi amalgám tömések cseréje során, ahol a fog kemény szöveteinek felénél is több hiányzik, fogbetét (inlay, onlay) készítését javasoljuk, mivel az egyszerű fogtömés nem jelentene biztonságos, hosszú távú megoldást. A fogbetét egy olyan különleges “fogtömés”, melyet a fogorvos által kialakított üregbe a fogtechnikai laboratóriumban készítenek el műanyagból, kerámiából, aranyból, vagy cirkónium-kerámiából.

Perfect Smile – inlay

Legfontosabb előnye az, hogy a fogtechnikus a gipszmintán olyan területeket is meg tud mintázni, amelyeket a fogorvosok a szájban nem tudnak tökéletesen kialakítani. Emellett rövidebb ideig kell a szájban dolgozni, így kiküszöbölhető a kialakított üreg nedvesedése.

Egyszerre több foghoz is készíthető betét, hiszen a lenyomatban az összes fog lenyomata látszik.

A fogtechnikai laboratóriumban speciális körülmények között, hatalmas nyomás és hő alkalmazásával készül a porcelán betét, így az különösen ellenálló lesz a rá ható erőkkel szemben. Az így készült fogpótlás színében, transzparenciájában tökéletesen hasonlít a saját fogak színéhez, kitűnő esztétikai hatást nyújt, és emellett különösen tartós is. A rendelőnkben készült betétekre 2 év garanciát vállalunk.

Endodoncia-gyökértömés

A “gyökértömés” szó még ma is sok embert rettegéssel tölt el; több betegünk számolt be rémes emlékekről gyökérkezeléssel kapcsolatban. Évtizedekkel ezelőtt még nem voltak olyan berendezések, melyekkel a fogorvos pontosan meg tudta volna határozni az ideg helyzetét, így a beteg reakcióira, fájdalomérzetére volt kénytelenek támaszkodni. Szerencsére erre ma már semmi szükség, a gyökértömést teljesen fájdalommentesen és tökéletes pontossággal végezzük.

A fogak két részből állnak: fogkorona (ez a látható rész, ami az íny fölött van), és a foggyökér, ami az íny alatti részen található. A foggyökéren belül van a fog idegcsatornája, amelyben erek és idegek futnak. Gyökérkezelés során a foggyökérből eltávolításra kerülnek az erek és idegek. A gyökérkezelés helyi érzéstelenítésben történik, ezért általában nem jár fájdalommal, de gyulladt fog esetén jelentkezhet némi fájdalom.

A gyökérkezelést nem minden esetben lehet egy alkalommal elvégezni. Ebben az esetben gyógyszeres ideiglenes tömés kerül a fogba, majd a fog kezelése egy másik időpontban folytatódik.

Gyökértömés után előfordulhat nyomó, feszítő fájdalom, illetve érzékenység. Ezek a panaszok napról napra enyhülnek, majd megszűnnek. Az első napokban fájdalomcsillapító szedését javasoljuk, illetve az orvos esetenként antibiotikumot is felírhat. Panaszmentes, jól gyökér tömött fog végleges ellátása esettől függően a következő lehet:

 • kompozit tömés (“fehér” tömés)
 • inlay (betét)
 • porcelán héj
 • gyökércsap és fogkorona
 • porcelán korona

A gyökérkezelt fogak hosszú évekig megtarthatók, de terhelhetőségük kisebb, mint az ép fogaké. Ajánlott évente fogászati röntgenfelvétellel ellenőrizni a gyökérkezelt fogakat. Azok a fogak, amelyek gyökerei nem alkalmasak gyökérkezelésre, nem tarthatóak meg, mivel ezek begyulladnak és gócot jelentenek a szervezetben ebben az esetben jobb a fogat eltávolítani.

Paradontológia- fogágybetegség

Fogágybetegség (hétköznapi szóhasználattal ínysorvadás)

A korábbi tévhitek, miszerint az íny és a fogakat tartó csont- és kötőszövetek betegségei nem orvosolhatók, mára már megdőlni látszanak. Következményei, a fogak meglazulása és a fogelvesztés az esetek nagy részében megállíthatóak.

Első és legfontosabb feladatunk a megelőzés, amihez tisztában kell lennünk, pontosan mi is ennek a betegségcsoportnak az oka. Fontos tudni, hogy nem csupán az idősebb korosztályt sújtja, és nem is a korral járó természetes folyamat. Magyarországon mintegy 90%-os a lakosság érintettsége, ami a szájhigiénés szokások és a fogorvosi ellenőrzések elégtelenségéről árulkodik. Szerencsére az esetek nagy részében kezdeti stádiumban érjük nyomon a betegséget, ahol még igen jó eséllyel menthetjük meg akár az összes meglevő fogat.

Tünetei:

 • duzzadt, érzékeny, vérző íny
 • mozgó fogak
 • esetleg kellemetlen szájszag, fájdalom

Előzményei: A helytelen fogmosási technika következménye a fogakról el nem távolított lepedék “megkövülése”. Ebben a porózus, érdes felszínű képződményben baktériumok milliói telepednek meg. Toxikus anyagcsere termékeikkel kezdetben csupán ínygyulladást, majd több hónap elteltével a fogat tartó csont leépülését idézik elő. A lebomlott csont helyén egy úgynevezett ínytasak és íny alatti fogkő alakul ki. Előbbi egy otthoni eszközökkel nem tisztítható, rejtett zugot jelent, ahol a bakteriális invázió folytatódik a tartószövetek felé. Innentől a folyamat önmagát gerjeszti és tartja fent.

Ennek a folyamatnak a legkellemetlenebb következménye a spontán, fájdalommentes foglazulás és fogelvesztés.

Amennyiben hetek óta fennálló ínyvérzést tapasztal, tanácsos szakemberhez fordulni, mivel a probléma ebben a fázisában már semmilyen fogkrémmel vagy egyéb otthoni szájápolási termékkel nem orvosolható.

Kürett

A teljes körű ellátás öt nagyobb fázisra osztható.

 1. Első lépésben ultrahangos fogkőszedő készülékkel eltávolítjuk az íny feletti fogkövet, lepedéket, elszíneződéseket. Segítünk kialakítani a páciensnek a helyes szájápolási szokásokat, hogy fenn tudja tartani a tisztítással elért állapotot.
 2. Ezután következik az ínyalatti fogkövek eltávolítása, ezt nevezzük zárt parodontális kürettázsnak. Ennek során helyi érzéstelenítésben kézi műszerekkel simává tesszük a tasakokban szabaddá vált foggyökér felszíneket. Ebben a fázisban szoktuk eltávolítani azokat a fogpótlásokat és töméseket, melyek formájuk vagy elégtelen széli zárásuk miatt akadályoznák a megfelelő tisztíthatóságot. A kürettálás az alapja minden parodontológiai probléma megoldásának, hiszen a primer kiváltó okot szünteti meg. Ennek következtében a fogak stabilizálódnak, a fogakat tartó csont ismét gyulladásmentes állapotba kerülhet.
 3. Ezek után ideális esetben újra kialakul egy egészséges egyensúlyi állapot, mely rendszeres 3-6 havi ultrahangos tisztításokkal fenntartható.
 4. Amennyiben azonban szükség és lehetőség is van az elpusztult szövetek helyreállítására, következik egy műtéti fázis. A tudomány fejlődésének hála, ma már az esetek egy részében lehetőségünk van arra, hogy a gyulladás által elpusztult szöveteket bizonyos mértékben helyreállítsuk. Célunk az eredeti tartószerkezet lehető legnagyobb mérvű visszaállítása pótlása.

 5. A negyedik lépésben a funkció és esztétika helyreállítása a cél. A kiegyensúlyozott rágás implantátumok és tisztítható fogpótlások készítésével valósítható meg legjobban. E nélkül a folyamat ismét kiújul bizonyos idő elteltével.
 6. Végül a sikeres terápia zálogaként a rendszeres ellenőrzést sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Fogágybetegségben szenvedőknél ajánlott a 3-4 havi rendszeres fogkő eltávolítás, kivételesen jó szájhigiéne mellett fél évenkénti vizit megengedett.

Így a betegség esetleges kiújulását időben elkaphatjuk, a további következmények megelőzéséhez.

Kürettálás utáni tudnivalók:

A kürettálás során eltávolítjuk az íny alatti depozitumokat. Ennek következtében az ínygyulladás mérséklődik, az íny visszább húzódhat. A letisztított fognyakak átmenetileg érzékennyé válhatnak hidegre, savanyúbb ételekre, cukros táplálékra. Ez az érzékenység pár nap alatt enyhül, majd fokozatosan megszűnik.

Kürettálást követően nem szükséges az öblögetés, az élőflórás tejtermékek és az apró magvas élelmiszerek kerülése, mint fogeltávolítást követően. Kerülendő azonban két-három napig az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

Antibiotikum kiegészítő szedése csak külön orvosi javallatra szükséges.

Érzékenység, fájdalom csupán a beavatkozás napján és az azt követő napon várhatóak. Fájdalomcsillapító készítmények otthoni alkalmazásra a páciens kérésére adhatók.

Fogszabályozás

A tökéletes mosoly titka a szabályos fogazat, mely önbizalmat ad és egészséget tükröz.
Fogszabályozás során célunk, hogy egyenletesebb, rendezettebb fogíveket, fogív illeszkedést (harapást) érjünk el, az egyéni adottságok figyelembe vétele mellett. Rendelőnkben gyermekkori és felnőttkori fogszabályozás is lehetséges.
Az esztétikai mellett, a szabályosan álló és illeszkedő fogak a rágáskor is egyenletes terhelést biztosítanak. A fogak könnyű hozzáférhetősége, tisztíthatósága óv a szuvasodástól, a fokozott lepedékképződéstől Ismert tény, hogy a szabálytalan, előreálló fogakat gyakrabban éri traumás sérülés, ennek elkerülése sem lehet utolsó szempont.

Összességében elmondható, hogy a szabályos fogazatú ember sokkal tovább fog a saját fogaival rágni!

Fogszabályozás gyermekkorban

Gyermekek fogszabályzását érdemes 6-7 éves korban fogszabályozó szakorvossal ellenőriztetni, mert a maradandó fogak megjelenésénél a korán elkezdett kezelések hatására könnyebben befolyásolható a csontok és fogak fejlődésének helyes iránya. A fiatal korban végzett fogszabályzás segít gyermekünknek, hogy egészséges fogazatú felnőtt váljék belőle. A vegyesfogazati időszakban olyan komoly orthopediai (állcsonti) rendellenességet is sikeresen tudunk megoldani, amely kezeletlenül felnőtt korban csak állcsont műtéttel oldható meg. A rossz szokásokról (ujjszopás, cumizás) való leszoktatást akár 4-5 éves korban is elkezdhetjük, nagyon jó eredményeink vannak ún. trénerek alkalmazásával.

Fogszabályozás felnőttkorban

A fogszabályozás megkezdésében nincs felső korhatár, érdemes a több éves, évtizedes szabálytalonságot helyrehozni, így helyreáll az optimális rend, fogaink jobban bírják az igénybevételt, nem utolsó sorban visszakapjuk a gyönyörű mosolyunkat.